Изкуствени треви

Днес съществува алтернатива на естествените тревни настилки – изкуствени тревни килими. Те са предпочитани в редица случаи, тъй като могат да се експлоатират почти постоянно. Докато при естествените тревни чимове се играе до около 2 часа в денонощие, то при този изкуствените такива ограничения няма. Друго предимство е и това, че за разлика от естествените тревни покрития, тук възможните игрови сезони обхващат цялата година, включително и зимата. Огромното разнообразие от изкуствени треви прави възможно практикуването на различни видове спорт – футбол, ръгби, тенис, волейбол, падел, баскетбол, хокей, голф, ски… и много други. И не на последно място трябва да се отбележат бързият монтаж и евтината поддръжка. Всичко това прави изкуствените треви едно от най-желаните покрития, когато става въпрос за професионален спорт, игри, развлечения и декорация.

Изкуствената трева се предлага във вид на рулонен продукт, който обикновено е произведен от полипропилен (РР), полиетилен (РЕ) или съчетание между двете. От състава му зависи трайността и устойчивостта на покритието. Обемните влакна, имитиращи стъбла на трева, варират по дължина и са вплетени във високо еластична основа. След това цялата система е покрита с латекс. Възможните цветове са различни, но зеленият присъства като вариант в продуктовата гама на почти всеки производител. Килимът от изкуствена трева е устойчив на ниски и високи температури както и на ултравиолетовите лъчи. Той пропуска водата през структурата си и не води до образуване на локви от събираща се на повърхността вода. Това позволява експлоатация дори по време на дъжд. При нормална експлоатация и редовна поддръжка, един качествен килим от изкуствена трева може да служи от 5 до 10 години.

Има различни критерии, по които изкуствените треви могат да бъдат делени на видове: по състав и структура на влакното; по вид и количество на пълнежи; отговарящи и неотговарящи на различни норми и стандарти; по цвят и гъстота на стръковете… но най-важният и разпространен критерий е тяхното приложение. Като основно се делят на треви за спорт (sport grass) и такива за покриване на тераси, поляни, временна употреба, леки спортове/игри (leisure grass).

Треви за футбол

Треви за тенис и мултиспорт

Треви за градини, тераси, детски площадки

“ТиБи Флорингс” ЕООД е официален представител за България на белгийския производител Domo® Sports Grass. Той е утвърден европейски и един от световните лидери по производство на изкуствени треви. Един от седемте FIFA Preferred Producers, сертифицирани от ФИФА и оторизирани на монтират системите си на терени от най-високо ниво. Ние като официален представител предлагаме пълната гама от настилки на DOMO – треви за футбол, тенис, мулти-спорт, както и тези за свободното време. Освен DOMO можем да предложим продукти и на други водещи производители – на световния лидер Tarkett Fieldtuf; на най-добрия италиански производител Limonta.

За да бъде издръжлива и комфортна положената настилка, трябва e извършен качествено монтажа, както и да се следи поддръжката. Ние от “ТиБи Флорингс” ЕООД, предлагаме безкомпромисен монтаж с качествени материали (Forbo, Henkel, Casali, Mapei, Kingsports) и първокласна техника (SMG, Redexim); гаранционна и извънгаранционна поддръжка.

Документация

i

DOMO Сертификат

i

Herco Сертификат

i

Трошенокаменна настилка (Дренаж)

i

Основни моменти при изграждането и поддръжката на спортна площадка

i

Fieldturf Сертификат

i

Основни моменти при полагането на изкуствена трева

i

EN General technical documentation and guide lines for constructing